‘Een goede gezondheid begint niet in de sportschool, maar in je hoofd ‘. De aftrapper die ik lees bij informatie over de theatershow ‘Mindgym on tour’ van Wouter de Jong. Kun je jouw brein trainen om gelukkiger te zijn? Zit je pas echt lekker in je vel als je ook mentaal sterk bent? Ik denk van wel en ben dan ook rete benieuwd naar de Mindgym methode van Wouter.

De avond start direct lekker interactief. Met vragen als ‘wie is er bereid om vanavond uit z’n comfortzone te treden’? Iedereen juicht. Dan de vraag, wie wil dat laten zien op het podium? Hoppa, er stapt direct een man op het podium. Hij moet een stukje uit het boek ‘Mindgym’ voorlezen en mag dit boek vervolgens houden. Meer niet. Een groot applaus natuurlijk voor zijn gedurfdheid. Want bij de vraag wie komt er op het podium horen de meeste mensen direct negatieve stemmen: ‘ik ga echt niet op dat podium, wat denken mensen dan wel niet van mij’. Ja het is wel duidelijk dat je mind je soms gek kan maken! De toon voor de avond is gezet!

Wat is mindgym?

Al snel vertelt Wouter dan er vier wetenschappelijk onderbouwde breincircuits zijn die je kunt trainen. Net als je jouw spieren traint in de sportschool is dit een soort sportschool voor je geest. Met een scherpe geest weet je waar je invloed op hebt en wat je dient te accepteren. Hoe krijg je meer veerkracht, innerlijke rust, meer zelfacceptatie en een betere concentratie? We gaan de vier breincircuits een voor een af.

Aandacht

Waar richt jij je aandacht op? In de wereld van tegenwoordig zijn we vaak met honderd dingen tegelijk bezig waardoor we de focus op de dingen die echt belangrijk zijn soms helemaal kwijt zijn. Herkenbaar! Wouter vertelt dat impulsbeheersing de sleutel naar geluk en succes is. We leven met te weinig aandacht wat vaak een gevoel van stuurloosheid geeft. Wat is nou echt belangrijk? Wouter geeft de tip om jezelf af en toe een ‘mini vakantie’ te gunnen om te kunnen zien wat belangrijk is. Waar heb je te weinig aandacht aan besteedt en welke concrete actie ga jij ondernemen om dit te veranderen? Die minivakantie kan bijvoorbeeld een meditatie zijn, lekker wandelen in de natuur of iets anders wat jou de mogelijkheid geeft om weer even te voelen wat belangrijk is.

 

“Het allerbelangrijkste is om niet te vergeten wat het allerbelangrijkste is”

Veerkracht

Doe je ogen even dicht. Stel je een vriend voor die het moeilijk heeft, wat zeg je tegen die vriend? Stel nu jezelf voor die het moeilijk heeft. Wat zeg je tegen jezelf? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 80 procent harder is voor zichzelf en veel zachter voor een ander. Dit is je innerlijke criticus. We praten 300 tot 1000 woorden per minuut tegen onszelf, vaak negatief. Die innerlijke criticus werkt alleen maar averechts en houdt ons tegen in het realiseren van onze dromen. De weg naar meer gezondheid en geluk is zelfacceptatie. En motivatie vanuit liefde. Als je meer zelfacceptatie hebt kun je makkelijker omgaan met stresssituaties. Hoe train je zelfacceptatie?

  • Stel jezelf de vraag: wie is er aan het woord om mij te motiveren? Als je jouw innerlijke criticus hoort, bedank hem of haar dan. Bedankt dat je me helpt en me veilig wilt laten voelen maar ik heb je op dit moment even niet nodig.
  • Vervang je criticus door je coach. Zeg tegen jezelf wat je tegen een vriend zou zeggen. Oefen dit twee keer per week vijf minuten. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een brief aan jezelf te schrijven over iets wat niet goed gaat. Schrijf naar jezelf wat je ook tegen een vriend zou zeggen.

Positiviteit

‘I see beauty everywhere’. Een mooie mantra om iedere dag voor jezelf te herhalen. We zijn geprogrammeerd om te overleven en daarom gewend om te letten op gevaar. Vaak zien we dan ook gevaar of kijken we naar de dingen die niet goed gaan. Draai dit om een kijk naar wat je wel hebt, in iedere situatie. Een mooie oefening hiervoor is om iedere dag vijf dingen te noemen waar je dankbaar voor bent. Ook in moeilijke situaties is er altijd wel iets op te noemen waar je uiteindelijk dankbaar voor bent. Uiteindelijk krijgen we hierdoor meer positieve gevoelens en kunnen we beter met stress omgaan.

Altruïsme

Hoe vaak doe jij iets voor een ander zonder er iets voor terug te verwachten? Kun je iemand krachtiger maken zonder er iets voor terug te willen? Wouter zegt: vraag jezelf bij iedereen die je ontmoet af ‘hoe kan ik hem of haar in z’n kracht zetten? Doe je vanuit pure goedheid iets voor iemand anders, dan werkt dat ook positief voor je eigen geluk. Ook hierbij heeft Wouter een prachtige oefening tijdens de avond: draai je om naar je buurman- of vrouw achter je en gedurende één minuut beschrijf je alle positieve eigenschappen die je in hem of haar ziet. Wauw, wat een mooie oefening die je meteen met elkaar verbindt. Zowel mijn buurvrouw als ik krijgen hier echt een ontzettend positief gevoel van.

Wouter sluit de avond af: Train je geest 5 minuten per dag. Een gezondere wereld begint bij een gezonde geest.

Wat ik interessant vind aan deze methode is dat ‘ie wetenschappelijk is onderbouwt en dat ik zelf merk dat training van je brein echt werkt. Tuurlijk zijn er nog steeds situaties waarin je negatieve emoties de overhand krijgen maar hoe meer je traint hoe minder van deze situaties er zijn en hoe positiever je in het leven staat.

Boek mindgym

In zijn boek laat Wouter je zien hoe je jouw mentale conditie in twaalf weken tijd kunt verbeteren. Je leert je gedrag te behouden of te veranderen, zodat je leven in lijn komt met wat jij werkelijk wilt en belangrijk vindt. Je leert in zijn boek daarnaast:

  • Hoe je met meer aandacht kunt leven
  • Waarom streven naar geluk allesbehalve egoïstisch is
  • Te willen wat je hebt
  • Je relatie met vrienden en collega’s te versterken
  • Van je piekerdrift af te komen
  • Positieve emoties langer vast te houden
  • De edele kunst van het falen
  • Meer gedaan te krijgen in minder tijd
Mindgym sportschool voor je geest

Rozengeur & Maneschijn is dé webshop voor feel good producten en tools. Shop kristallen, sieraden, edelstenen en feel good boxen. Alles met liefde voor jou gemaakt!

post a comment