/  Mind   /  Je intuïtie volgen, hoe doe je dat?

Herken je die momenten dat je zomaar iets beslist, gewoon omdat het goed voelt? Omdat je iets vaags voelt in je onderbuik?

Wat is je intuïtie?

Dat onderbuikgevoel noemen we ook wel je intuïtie.  In het latijn betekent intuïtie letterlijk ‘innerlijk zien’. IJslanders gebruiken ‘insaei’, wat ook wel ‘de zee van binnen’ betekent. Ik zie het dan ook als een manier van weten dat van binnen komt in plaats van weten dat is gebaseerd op beredeneren of feiten. Het is een soort van directe ingeving, iets wat je direct weet zonder er diep over na te denken. Ook wel je onderbuikgevoel genoemd. Je herkent het vast wel, je maakt een keuze omdat het gewoon goed voelt zonder dat je precies weet waarom. Maar vaak wordt deze eerste ingeving direct door rationele gedachten en angsten vervormt. De kunst is dus te luisteren naar die eerste ingeving en er iets mee te doen!

Hoe luister je naar je intuïtie

Maar hoe weet je nou wanneer je intuïtie of je ‘onderbuik’ gevoel spreekt? Iets waar ik zelf het afgelopen jaar veel mee bezig ben geweest. Hoe weet ik nou wanneer mijn intuïtie spreekt? Wat voelt het beste? Is een beslissing op gevoel altijd de juiste? Help! Tot afgelopen week, ineens was daar het moment en inzicht dat ik nodig had. Het was achteraf zo duidelijk en mooi! Helaas was de gebeurtenis zelf minder. Tijdens de yoga ging mijn knie namelijk uit de kom!

“Het is een soort van directe ingeving, iets wat je direct weet zonder er diep over na te denken”

Ingevingen zijn er altijd

Ik geloof zelf in de uitspraak ‘niks gebeurt zonder reden en uit alles haal je weer een les’. Alhoewel ik dit de afgelopen dagen toch redelijk moeilijk vond. Ik kon alleen maar zelfmedelijden hebben ‘waarom gebeurt dit nu, net nu ik over 8 weken een intensieve yoga teacher training wil gaan doen’. Het moment kon echt niet slechter! OMG!

Tot daar ineens het inzicht kwam. Tijdens de yoga, ik was thuis bezig met een les via YouTube, had ik geen goed gevoel en in mijn gedachten zei ik: ‘deze les voelt niet goed, het gaat te snel, je kunt beter stoppen’. DIRECT daarna kwam mijn ego om de hoek ‘stel je niet aan, het is maar 30 minuten, dit ga je gewoon doen’. En een paar minuten later, hoppa, ik lig op de grond.

Doe iets met je eerste gedachten

Ineens voelde ik het zo duidelijk; dat was mijn intuïtie! Die eerste gedachte. Waar ik dus niet naar luisterde. Ik heb vaker eerste, duidelijke gedachten over iets, maar daarna komen mijn angsten en ego zo snel om de hoek. Ik raak weer in de war en luister niet naar die eerste ingeving. Luisteren naar je intuïtie kan je dus behoeden voor dingen die niet goed voor ons zijn. Ik heb vaak pas achteraf in de gaten dat het mijn intuïtie is, omdat mijn ratio het vaak overneemt. Mijn voornemen is dan ook om vaker te gaan luisteren naar die eerste ingevingen en innerlijke stem.

Wil jij ook meer in contact staan met je intuïtie en gevoel?

Ik heb een aantal tips voor je!

 • Luister naar je ALLEREERSTE ingeving, gevoelens of
  woorden die in je opkomen bij een situatie of een keuze.
 • Mediteren helpt je om weer even tot je zelf te komen.
  Je leert om je lichaam te voelen en je sluit je even af
  van externe factoren.
 • Schrijf! Schrijf je eerste ingevingen direct op of
  houd ze bij in een boekje.

Go with the flow! Doe gewoon wat je gevoel – je intuïtie – je ingeeft. Zeg dat ‘ja maar’ stemmetje vaarwel. Je weet veel meer dat je denkt, maar we zijn af en toe vergeten om naar onszelf te luisteren.

Rozengeur & Maneschijn is dé webshop voor feel good producten en tools. Shop kristallen, sieraden, edelstenen en feel good boxen. Alles met liefde voor jou gemaakt!

post a comment