/  Mind   /  De helende werking van ademhaling

Onze ademhaling is van essentieel belang in het leven, het is letterlijk onze levensbron. Maar wist je dat je met jouw ademhaling meer teweeg kunt brengen dan je denkt? Je kunt de ademhaling deels beïnvloeden. Bewust ademhalen zou helend werken en stress doen verminderen.

Waarop heeft je ademhaling invloed?

Je ademhaling staat via het zenuwstelsel in verbinding met allerlei belangrijke processen in het lichaam. Bij iedere ademhaling ademen we zuurstof in en koolstofdioxide uit. Een verkeerde ademhaling zorgt ervoor dat er minder zuurstof bij de organen en weefsels terechtkomt. Je kunt hierdoor allerlei klachten ervaren zoals vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn. Ga maar eens na wat je voelt als je boos of bang bent. Je hart maakt een sprongetje en begint als een razende te kloppen. Het bloed stijgt naar je hoofd en je krijgt het warm. In het ergste geval ga je hyperventileren. Het intrinsieke vecht- of vluchtreactie wordt aangestuurd en er ontstaat een snelle en oppervlakkige ademhaling. Je lichaam verbindt emoties en ademhaling automatisch. Een slechte ademhaling kan het gevolg zijn van stress en spanning.

Wat zijn de kenmerken van een verkeerde ademhaling?

 • Je ademt snel en oppervlakkig
 • Je ademhaling is onregelmatig
 • Je ademt schokkerig
 • Je kunt niet diep ademen
 • Je bent duizelig of licht in je hoofd

 

“Je lichaam verbindt emoties en ademhaling automatisch. Een slechte ademhaling kan het gevolg zijn van stress en spanning.”

 

Beïnvloeden van je ademhaling

Het is dus niet gek dat yoga, meditatie en mindfulness allemaal gebaseerd zijn op de ademhaling. Het draait om een bewuste ademhaling. Veel mensen gebruiken hun ademhaling niet op de juiste manier. Ga maar eens na: hoe vaak let jij bewust op je ademhaling? Ademhaling vindt onbewust plaats en wordt gereguleerd door het autonome zenuwstelsel. Zodra je bewust en rustig ademhaalt, krijgt het parasympatische zenuwstelsel de overhand. Dit is het deel van het autonome zenuwstelsel dat de organen zodanig beïnvloedt dat het lichaam in een toestand van rust en herstel komt. Methoden waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze het parasympatisch zenuwstelsel activeren zijn bijvoorbeeld dagelijkse ademhalingsoefeningen, mindfulness, meditatie, yoga, sport, naar de sauna en massages nemen.

Wat is de beste ademhalingstechniek?

Die bestaat helaas niet. De juiste ademhalingstechniek of -oefening verschilt per toepassing en persoon. Bekende technieken en oefeningen zijn Wim Hof, Buteyko, Hartcoherentie, Bodyscan, Stig Severinsen en de buikademhaling. Iedere techniek heeft specifieke voordelen. Probeer vooral uit en kijk waar jij het meeste voordeel uit haalt. Wij zijn zelf fan van de buikademhaling.

Leer de buikademhaling

Deze ademhaling helpt je om je makkelijker te ontspannen bij stress. Het verlaagt de bloeddruk, zorgt voor een betere nachtrust en helpt je te relaxen. Je kunt de buikademhaling liggend of zittend doen.

 1. Plaats je handen op je buik, de ene hand plaats je op je
  navel en de andere er net onder. Ontspan je kaken en je
  gezicht, deze zijn namelijk vaak gespannen.
 2. Adem rustig in door je neus en probeer naar je buik toe te
  ademen. Je voelt je buik uitzetten. Adem uit en voel je buik weer
  terug bewegen. Let op! Je adem veroorzaakt
  het uitzetten, niet je buik zelf.
 3. Begin met vijf minuten. Je kunt dit altijd
  later uitbreiden.

Rozengeur & Maneschijn is dé webshop voor feel good producten en tools. Shop kristallen, sieraden, edelstenen en feel good boxen. Alles met liefde voor jou gemaakt!

post a comment